Mjuka sköna livslinjer eller torra strama rynkor?

Huden förändras med tiden, det kan man lätt se och känna om man jämför huden hos en baby och en 80-åring. Faktum är att de första åldersförändringarna börjar synas redan vid 25 års ålder. Vad är det som händer i huden som gör den torrare, rynkigare och slapp? Går det egentligen att förhindra eller att påverka? 

Vår hud är ett anatomiskt mästerverk som täcker en yta av ungefär två kvadratmeter, väger omkring fyra kilo och är kroppens största organ. Den fungerar som ett skydd mot omgivningen, reglerar vår kroppstemperatur, bildar D-vitamin och är samtidigt ett mycket fint känselorgan.

Hudens normala åldrande Huden åldras gradvis i en process som börjar redan innan de första rynkorna blivit synliga. Ett flertal faktorer bidrar till detta: fett- och fuktinnehållet i cellerna minskar, hudens egen förnyelse saktar ned och det sker en minskning av hudens elastin och kollagen – ämnen som ger huden elasticitet och spänst. Dessutom försämras immunförsvaret och genomströmningen av blod till huden när vi blir äldre. Alla dessa faktorer innebär att vår hud behöver mer omsorgsfull omvårdnad när vi blir äldre.

Faktorer som påverkar De yttre faktorerna som påskyndar hudens åldrande är framför allt rökning och UV-strålning. Andra yttre faktorer som påverkar hudens utseende är brist på vissa vitaminer och mineraler, vätskebrist, nedsatt blodcirkulation och tunnare muskulatur. All muskulatur som inte används förslappas och förtvinar, även i ansiktet. De inre faktorerna är tidsrelaterade och beror på genetiska anlag och det faktum att tiden går.

Fukt, fett och vitaminer – viktigt för den mogna huden Huden behöver främst två saker för att hålla sig mjuk och skön: fukt och fett. En närande fuktkräm håller din hud återfuktad och verkar samtidigt skyddande. Välj en kräm som innehåller fuktbindande ämnen t ex aloe vera och vegetabiliska oljor som är näringsrika och lättupptagliga för huden.

  • Effektiv rengöring varje dag och finkornig peeling 1-2 ggr/v. Eftersom den mogna huden har svårare att stöta bort döda hudceller och även är känsligare för infektion är rengöring mycket viktigt. Att massera in Rengöringskräm och peelingkräm påverkar även cirkulationen i huden.
  • Smörj dagligen med fuktgivande och mjukgörande kräm. Har tidigare ifrågasatts av medicinsk forskning men har idag bevisad effekt.
  • Extra tillskott av vitaminer och näring: Till exempel Rosenseriens Night Care IntenseVitamin C serum och Carrot OilRose Cream Anti Wrinkle är en aktiv kräm anpassad för den torra mogna huden.
  • Ät en bra varierad kost rik på frukt, grönt, fibrer och vatten. Ev extra tillskott av mineraler, vitaminer och antioxidanter.
  • Undvik rökning och överdrivet solande. Kläder och solhatt är bästa skydd!
  • Daglig ansiktsgymnastik med grimaser och skratt! Ett gott skratt förlänger som bekant livet och det fördröjer även rynkorna!

Antalet fria radikaler ökar i kroppen då vi blir äldre och vi vet att antioxidanter, framförallt A-, C- och E- vitaminer skyddar mot dessa. De stärker med andra ord hudens immunförsvar. Vitaminerna kan man få i sig genom maten men de finns även många hudvårdsprodukter som är rika på dem, t ex Night Care IntenseRose Water, Rose Cream Anti Wrinkle och Vitamin C serum.

Det är aldrig för sent att börja Huden, liksom resten av kroppen förändras med åren, det är naturligt och helt oundvikligt! Och inte är det meningen att man ska se ut som 20 år när man är 70! Men det är stor skillnad på en mogen välskött hud och en torr uttorkad hud som saknar fukt, vitaminer och fett. Genom att vårda din hud ser du inte bara fräsch ut, du håller också ett av kroppens viktigaste organ friskt och välfungerande. Även den riktigt torra mogna huden kan ta till sig fukt och bli mjukare så det är aldrig för sent att börja!

© 2024 RS Biokosmetik AB.
All rights reserved.
crafted with pride by Aivaton