logo header grey 

 

Rosenseriens ingredienser

Rosenseriens produkter innehåller enbart utvalda högklassiga ekologiska och naturliga råvaror. Alla växter och örter är ekologiskt odlade. På varje produkt står dess fullständiga innehåll på svenska och "inci", den kemiska beteckningen.

Nedan finns en lista på alla ingredienser vi använder, i parantes står den kemiska beteckningen. Observera att ett ämne som är framställt syntetiskt kan ha samma kemiska beteckning som ett biologiskt ämne, trots att de kan ha olika egenskaper för huden och miljön.

» Läs mer om Rosenseriens filosofi kring råvaror och innehåll.

ACAIOLJA (Euterpe oleracea fruit oil)
Olja från acaibäret som är mycket rik på flavonoider, essentiella fettsyror, fytosteroler, vitaminer och mineraler. En kraftfull antioxidant som ger huden ett skydd mot yttre påfrestningar. Tillför fukt och mjukgör samt kan stimulera cellförnyelsen. Bra vid torr, irriterad och sprucken hud. Prova gärna på fina linjer. Kan även användas på fet hud.

ALKOHOL (Alcohol):
Alkohol tillsätts inte någon produkt men används för att dra ut jordgubbsarom ur jordgubbar och måste då redovisas i läppceratet med jordgubbssmak.

ALLANTOIN (Allantoin):
Utvinns ur vallörtsrot. Det har använts sedan urminnes tider inom folkmedicin.

ALOE VERA (Aloe barbadensis leaf juice):
Utvinns ur en liljeväxt som liknar en kaktus. Har en rad goda effekter på huden hos personer med olika slag av hudproblem. Hjälper huden behålla sin fuktighet och smidighet. Rosenseriens aloe vera gelé är certifierad, ekologisk och rättvisemärkt.

ALUN (Potassium alum):
Ett naturligt mineralsalt i kristallform. Utvinns i Sverige. Sammandragande effekt. Består av stora molekyler som ej kan tas upp av huden.

AMINOSYRA (Lauroyl lysine) Utvinns ur kokosolja. Konsistensgivare.

ANISSYRA (p-Anisic acid) Antioxidant som utvinns ur anis.

APRIKOSKÄRNMJÖL (Prunus armeniaca seed powder):
Finmalet mjöl av aprikoskärnor, används till skrubbning av huden.

APRIKOSKÄRNOLJA (Prunus armeniaca kernel oil):
En mild olja med skyddande och mjukgörande egenskaper, sägs kunna förbättra elasticiteten i huden.

ARGANOLJA (Argania spinosa kernel oil):
En tunn, halvfet olja som utvinns ur fruktfrön från ett träd i Marocko. Oljan används där till matlagning, hår och hud, bl a före och efter solning. Arganoljan stärker, skyddar och vårdar hår och hud och är rik på E-vitamin och pro A-vitamin. Absorberas lätt av huden och är speciellt bra för problemhud, t ex känslig eller fet hud.

AVOKADOOLJA (Persea gratissima oil):
Pressas ur avokadofrukten som är mycket rik på A-, D och E-vitaminer. Har en normaliserande verkan på huden. Avokadooljan är en mild, närande och vitaminrik olja.

BENTONITLERA (Bentonite):
Vulkanisk lermineral från Frankrike. Läs mer under rosa lera.

BIVAX (Cera flava, Cera alba):
Blandning av växtvax, pollen och ett sekret som finns i en körtel på undersidan av biet. Verkar lugnande på huden och är uppmjukande.

BLOMVAX (Acacia decurrens/Jojoba/Sunflower seed cera/Polyglyceryl-3 esters) Blomvax från acacia, jojoba, solrosfrö som har en fuktbindande och mjukgörande effekt på huden. Rik på omegafetter.

CITRONVATTEN (Citrus limon fruit water) Avkok på citron. Vårdande, fuktgivande, närande och mjukgörande. Rikt på C-vitamin, mineraler och spårämnen.

C-VITAMIN
(Ascorbyl palmitate)
Utvinns ur citrusfrukter. Stabiliserat C-vitaminkoncentrat med djupverkande effekt, en antioxidant som kan ha utslätande verkan. Ger ökad hållbarhet. Och kan ha en blekande effekt på pigmentfläckar. Gör att kollagen skyddas och nybildas och ger ett skydd mot fria radikaler.
(Sodium ascorbyl phosphate):

Utvinns ur frukt och vinbär. Antioxidant med konserverande effekt. Kan ha utslätande effekt. Kan ha en blekande effekt på pigmentfläckar.

DHA (Dihydroxyacetone):
En sockerlösning framställd av sockerbetan som får yttersta hudlagret att bli brunt.

DOFTÄMNE:
(Benzyl alcohol):
Utvinns ur rosor, används ofta som konservering i ekologiska produkter. (Phenethyl alcohol) Ger ökad hållbarhet, finns naturligt i olika eteriska oljor.
(Citral, Limonene, Linalool) Naturliga doftämnen som finns i eteriska oljor, inget som tillsätts separat.

E-VITAMIN (Tocopherol):
Naturlig E-vitamin som utvinns ur solrosor, har ecocertifikat.

FETT FRÅN KOKOS (Caprylic/Capric triglyceride):
Framställs av kokos, ekologiskt odlad i Dominikanska Republiken. Mjukgörande för huden.

FRUKTSYRA (Citric acid):
Naturlig frukt/citronsyra som utvinns ur fruktavfall från juicetillverkning. Används i små mängder för vitaminernas skull. I större mängder påverkas pH-värdet i produkten som då blir surt.  Rosenseriens produkter är pH-balanserade.

FYSIKALISKT SOLSKYDD (Titanium dioxide):
100 % naturligt solskyddsfilter, anpassat till naturliga och ekologiska produkter och certifieringar. Består av titandioxid, ett fysikaliskt filter med säkerhetsställd partikelstorlek, dvs utan nanopartiklar. Fysikaliska filter reflekterar UV-ljus så det inte tränger ned i huden.

GRANATÄPPLE (Punica granatum seed extract) Fröextrakt från Granatäpple, mjukgörande på huden.

GUARKÄRNMJÖL (Guar hydroxypropyltrimonium chloride):
Utvinns ur frön av baljväxten Cyamopsis tetragonoloba. Motverkar statisk elektricitet och flygigt hår. Gör håret smidigare, mjukare och lenare.

GURKÖRTSOLJA (Borago officinalis seed oil):
Pressas ur gurkörtens frön. Innehåller den fleromättade fettsyran GLA som är fuktighetsbevarande, lugnande och använts mycket inom folkmedicin vid olika hudproblem.

HAVSSALT (Sodium chloride):
Näringsrika salter från havet.

HAVTORNSOLJA (Hippophae rhamnoides seed oil):
Tas från frukten på havtornsbusken. Rik på karoten, C-vitamin och Omega 3, 6, 7 och 9. Unik förmåga att vitalisera huden.

HYALURONSYRA (Sodium hyaluronate):
En polysackarid (sockerart) som finns naturligt i huden, mängden minskar med åldern. Hyaluronsyran binder fukt och ger därmed ökad fasthet till huden. Vår hyaluronsyran är 100 % vegetabilisk och utvinns ur växter, bl a alger.

JOJOBAOLJA  Simmondsia chinensis seed oil):
Utvinns genom pressning av jojobaväxtens frön. Oljan mjukgör, skyddar och binder hudens fuktighet samt ger huden en sammetslen känsla. Rosenseriens Jojobaolja är kallpressad.

JORDGUBBSAROM (Fragaria ananassa fruit extract):
Naturlig jordgubbsarom framställd av ekologiskt odlade jordgubbar.

KARNAUBAVAX (Copernica cerifera cera):
Utvinns ur bladen på en vaxpalm i Brasilien. Ett starkt vattenavvisande vax, starkare än syntetiska vax. Ger glans och täpper inte till porerna som mineraloljor. Skyddar mot väder och vind och bevarar värme och fukt. Mjukar upp torr och narig hud.

KAROTEN (Betacarotene):
Morotsextrakt. Provitamin A. Skyddande och balanserande effekt på huden.

KINESISKT GRÖNT TE (Camellia sinensis leaf extract):
Grönt te är till skillnad från svart te inte fermenterat (en jäsningsprocess) och behåller därmed alla vitaminer, mineraler och sin höga halt av bl a garvämnen som hör till gruppen polyfenoler. Dessa bidrar till det gröna teets hälsosamma effekter. Grönt te gör huden mer elastisk, lugnar huden och skyddar den mot yttre påfrestningar.

KISEL (Silica) Mineral som fungerar som konsistensgivare.

KOKOSFETTVAX (Cetyl alkohol):
Konsistensgivare i krämer, gör huden mjuk och len. Tillverkas av kokosfett från ekologiska odlingar i Dominikanska Republiken, kommer inte från oljepalmer.

KOKOSOLJA (Cocos nucifera oil):
Kraftig olja från kokosnöt. Ger len känsla på huden.

LAVENDELOLJA (Lavandula angustifolia oil) Eterisk olja från lavendelblommor. Lugnande och balanserande effekt. Vanlig inom folkmedicin.

MAJSOLJA (Zea mays oil):
Mjukgörande och skyddande, tas lätt upp av huden.

MANDELOLJA (Prunus amygdalus dulcis oil):
Erhålls av fröna på mandelträdet. Oljan är mild, icke irriterande och absorberas lätt av huden som blir mjuk, len och smidig.

MINERALFÄRGÄMNE (CI 77491, CI 77499, CI 47005, CI 77492):
Naturliga färgpigment från mineraler i jord och berg. Tillsätts för att ge färg.

MINERALSALT(Alumina):
Mineralsalt bundet till titandioxid i fysikaliskt solskyddsfilter.

MJÖLKSYRA (Lactic acid):
Stabiliserar pHvärde. Framställs av sockerbetor Innehåller inte mjölk.

MOROTSEXTRAKT (Daucus Carota sativa seed oil):
Utvinns ur morötter. Innehåller bl a karoten, ger fin färg.

NATRIUMSALT (Disodium Phosphate):
Naturligt natriumsalt. Används som buffert för att säkerhetsställa pH-värde.
(Sodium Benzoate):
Naturligt natriumsalt som utvinns ur frukt och bär, bl a lingon och äpplen. Ger ökad hållbarhet.

OLIVKÄRNGRANULAT (Olea europaea seed powder):
Krossade olivkärnor som mjukgör huden vid peeling.

OLIVOLJA (Olea europaea fruit oil):
Kallpressad olja från oliver. Oljan är uppmjukande samt verkar närande och skyddande på huden. Innehåller E-vitamin.

OMEGA-3 FETTSYROR (Coco caprylate):
Framställs av kokos. Tillför essentiella fettsyror till huden och ger smidighet.

PARAKRASSE (Spilanthes acmella flower extract):
En blomma som odlas bl a i Sydafrika. Innehåller alkymider som påverkar fastheten i huden. Dokumenterad effekt mot rynkor.

PEPPARMYNTSVATTEN (Mentha piperita leaf water):
Uppfriskande och lugnande utdrag ur blad från örten pepparmynta.

PIMPSTEN (Pumice):
Små delar av pimpsten som används för att skrubba bort döda hudceller (peeling av huden).

PRO VITAMIN B5 (Panthenol):
Utvinns ur vetekli. D-panthenol binder fukten i huden, påskyndar celltillväxten. Mjukgör en torr hårbotten.

RAPSOLJA (Brassica campestris seed oil, Olus oil):
Mjukgörande, skyddande och näringsrik olja. Innehåller E-vitamin. Tas lätt upp av huden.

RICINOLJA (Ricinis communis seed oil):
En fet och tjock olja som utvinns ur ricinbuskens frön. Oljan upptas mycket långsamt av huden och används i massageoljor där det är viktigt att oljan inte absorberas för snabbt. Vanlig inom folkmedicin.

RINGBLOMMA (Calendula officinalis flower extract):
En korgblommig växt med orangegula blommor. Den har en skyddande verkan på huden. Ringblomman har använts sedan urminnes tider inom folkmedicin.

ROSA LERA (Kaolin):
Rosa lera som är balanserande, avslappnande och mjukgörande på huden. Rengör på djupet och ökar hudens spänst.

ROSENBLOMSVATTEN (Rosa damascena flower water):
Hydrolat, vattenutdrag av rosenblad. effekt se rosenolja.

ROSENOLJA (Rosa damascena flower oil):
Den mest exklusiva olja som finns. En eterisk olja som utvinns ur kronbladen på rosor. Det går åt 5000 kg rosenblad för att framställa 1 liter rosenolja. Rosor har använts i hudvård under flera tusen år i bl a  Kina, Indien och Europa. Är mycket bra på torr, känslig och åldrad hud. Den rosenolja som vi använder har en doft som många doftallergiker tål. Ursprungsland: Bulgarien.

ROSENROT (Rhodiola Rosea Root Extract):
Växt med rot som doftar ros. Framställs genom destillering av roten. Är uppfräschande och avstressande för huden, verkar även vitaliserande.

ROSMARIN (Rosmarinus officinalis leaf oil):
Fungerar som en naturlig antioxidant i fett och oljor.

SALISYLSYRA(Salycylic acid):
Organisk syra från avkok på älgört. Naturligt konserverande.

SALT (Sodium hydroxide) Reglerar pH värde.

SHEASMÖR (Butyrospermum parkii butter):
Kommer från sheaträdet. Sheasmör har en vattenbindande effekt samt bevarar huden mot uttorkning.

SOCKERART (Galactoarabinan)
En sockerart, polysaccharid, från lärkträd. Binder fuktigheten i huden och mjukgör. Kan minimera fina linjer genom en lätt exfolierande effekt på huden. Traditionellt använd av amerikansk ursprungsbefolkning vid hudproblem. Hjälper titandioxiden att fördelas på huden.

SOCKERRÖRSEXTRAKT (Saccharum officinarum extract):
Utdrag ur sockerrör, används för att bevara jordgubbsarom fräscht.

SOJAOLJA (Glycine soja oil):
Sojaolja tillsätts inte någon produkt  utan används  endast för att utvinna E-vitamin  ur solrosor. Den måste då redovisas i slutprodukt. Den sojaolja som används är ekologiskt odlad och inte genmanipulerad.

SOLROSOLJA (Helianthus annuus seed oil):
En vitaminrik olja som kallpressats ur solrosor.

TALK (Talc)
Ett naturligt mineral av medicinsk kvalitet som gör att tonade krämer och makeup täcker och fäster bättre på huden.

TISTELOLJA (Carthamus tinctorius seed oil):
Utvinns ur tistelns frön och innehåller en hög halt av linolsyra. En mycket näringsrik fettsyra. Mjukgörande, skyddande och absorberas lätt.

TROLLHASSEL (Hamamelis virginana leaf extract/water):
Verkar lugnande och sammandragande. Kan motverka mörka ringar runt ögonen. Vanlig inom folkmedicin.

VATTEN (Aqua):
Vid tillverkning av citronvatten och grönt te används källvatten. I övrigt tillsätts inget vatten men vissa råvaror är lösta med hjälp av vatten och det måste då deklareras..

VEGETABILISK EMULGATOR:
Tillförs för att få ämnen att förena sig och för att ge bra konsistens.
(Beheneth-10) Utvinns ur jordnötsolja.
(Cetearyl alcohol) Utvinns ur veg fett från kokos.
(Glyceryl oleate) Från veg glycerin och olivolja.
(Glyceryl stearate) Utvinns ur kallpressad kokosolja och rapsolja som förenas med veg glycerin.
(Glyceryl stearate citrate)
Utvinns ur veg glycerol och fettsyror, ursprung kokosolja och rapsolja.
(Polyhydroxy stearic acid) Vegetabiliska fettsyror från kokossmör och sheasmör, sprider UV-filter så det blir jämt i hela produkten.
(Potassium hydroxide)
Vattenlösning av natriumsalt.
(PPG-1 Trideceth-13) Utvinns ur mandelolja.
(Sodium stearoyl glutamate) Naturlig aminosyra framställd ur kokosfettsyra.
(Sodium stearoyl lactylate) Utvinns ur bl a mjölksyra.
(Sorbitan caprylate) Ursprung kokosolja.
(Sucrose distearate) Ursprung sockerbeta.
(Sucrose stearate) Ursprung sockerbeta och sheasmör.

VEGETABILSK FETTSYRA (Stearic acid) Närande fett från olivolja och kokos. Finns i vårt fysikaliska solskydd.

VEGETABILISK FUKTBINDARE 
(C12-13 Alkyl lactate, C12-13 Alcohols): Mjukgör, binder fukt. Utvinns ur mjölksyraester från majs.
(Pantolactone) Binder fukt, del i provitamin B5. Utvinns ur mjölksyra.

VEGETABILISKT GLYCEROL (Glycerin):
Utvinns ur rapsolja. Fuktighetsbevarande och mjukgörande.

VEGETABILISK MJUKGÖRARE:
(Isoamyl laurate) Utvinns ur kokosfett och kakaosmör.
(Stearyl citrate) Mjukgör huden, utvinns ur kokosfettsyra och citronsyra.
(Squalene) Vår squalene är vegetabiliskt och framställt av olivolja. Squalene ger huden en silkig yta. Är även uppmjukande och fuktighetsbevarande. Liknar hudens eget sebum.

VEGETABILISKT SORBITOL (Sorbitol):
Sorbitol är en fuktighetsbindare och ger en sammetslen känsla på huden. Utvinns ur bär.

VEGETABILISKT TVÄTTÄMNE:
Alla tvättämnen vi använder är milda och lätt nedbrytbara i naturen. (Caprylyl/Capryl glucoside) Utvinns ur sockerbetor, snäll mot miljö och hud. Ämnet är godkänt för ekologiska märkningar. (Cocamidopropyl betaine) Tvättämne från kokosfett. (Decyl glucoside) Från majs och kokosfett. (Lauryl glucoside) Utvinns ur kokos och sockerbetor. (Sodium laureth sulfate) Milt tvättämne som framställs ur kokosfett med hjälp av ett ämne från sockerbetor. Man kan tillverka Sodium Laureth Sulfate (SLS) ur olika ämnen och vanligtvis används ethylene oxide från petroleumindustrin vid framställning. Den ethylene oxide som används vid framställning av vår SLS kommer från sockerbetor. Vår SLS är godkänd att ha i ekologiska produkter.

VETEGRODDSOLJA (Triticum vulgare germ oil):
Utvinns ur vetegroddar. Gör huden mjuk och smidig. Näringsrik, innehåller bl a mycket E-vitamin.

VETEPROTEIN (Hydrolyzed wheat protein:
Protein från vete som stärker och bygger upp, förbättrar hårets kondition.

VÄXTFIBRER (Cellulose, Sodium acetate):
Cellulosa används som förtjockningsmedel inom livsmedelsindustrin och i hudvårdsprodukter.

VÄXTPARFYM (Parfum):
Eteriska oljor från olika växter.

VÄXTSALTER (Benzoic acid, Sodium anisate, Sodium levulinate, Potassium sorbate):
Växtsalter reglerar pH värde och ger ökad hållbarhet.

VÄXTSTEROL (Beta-sitosterol):
Växtsterol som utvinns ur frukt och frön. Förstärker effekten av E-vitamin.

XANTHANGUM (Dehydroxanthan gum, Xanthan gum):
Är ett växtslem. Skyddar mot mekanisk och kemisk påverkan samt verkar svalkande och mjukgörande. Ursprung till vårt Xanthangum är sockerbetor.


REFERENSER

Andersen Finn, Guldet från växterna.
Artaromaförlaget 2004.

Andersen Finn, Skapa din egen naturkosmetika.
Artaroma-förlaget 2005.

Andersen Finn, Handgjord naturkosmetika.
Artaromaförlaget 2003.

Bilski Ullmark Susanne, Aromaterapi för alla.
Gösta Ullmark AB 1997.

Johansson Henry och Zimerson Erik, Tox-info handboken Kosmetika och Hygienprodukter
Del 7 1996.

Lodén Marie, Ren, mjuk och vacker-Kemi och funktion hos kosmetika.
Apotekarsocieteten 2002.

Mattsson Christina och Sundman Bertil, Inte bara vacker.
Kemisk Tekniska Leverantörsförbundet, KTF 2000.